To translate this website in different languages click here.

Reine en Onreine dieren - overzicht

Leviticus 11:

46 Dit is de wet met betrekking tot de dieren, de vogels en alle levende wezens die in het water krioelen, en alle wezens die zich op aarde voortbewegen,

47 om onderscheid te maken tussen het onreine en het reine, en tussen de dieren die men eten en de dieren die men niet eten mag.

🐄 🐇🐌🐎🐑🐒🐓🐕🐖

Men mocht geen dieren  eten die een natuurlijke dood zijn gestorven. Het bloed dat in het vlees zit moest men eruit laten lopen bij het slachten.

Dieren

eten toegestaan

eten niet toegestaan

Zoogdieren

Waterdieren

Vogels

(Sherets שֶׁרֶץ is het Hebreeuwse woord voor insect)

Kruipende insecten 

Apart genoemde dieren

 

Even in het kort:
Landdieren: Een dier is kosjer wanneer het gespleten hoeven heeft én zijn eten herkauwt. Varkens, konijnen, beren, honden, katten, kamelen en paarden zijn niet kosjer. Maar geiten, schapen, koeien en herten wel.
Vogels: Kippen, kalkoenen, eenden en gan
zen zijn wél kosjer.
Vissen: Serveer geen vissen die geen schubben hebben (denk aan zwaardvis en paling) en geen schaal- en schelpdieren (dus geen garnalen, kreeft, mosselen, coquilles of krab). Wat wel? Alle vissen met vinnen schubben, zoals zalm, tonijn, tong, makreel, enzovoorts.
Zoogdieren die in het water leven zijn niet kosjer. Dus we serveren geen dolfijn. 
Alle overige dieren zoals reptielen, amfibieën, wormen en insecten (tegenwoordig haal je die zelfs bij de Jumbo uit het schap) zijn niet kosjer.

overgenomen van bloggen.be/levend geloof 9

Jur